Cum îți programezi drumurile pe timp de iarnă, ca să nu rămâi blocat în România. CNAIR a publicat harta cu problemele și o actualizează constant
Nici nu a început bine iarna în România, iar multe dintre drumurile naționale sunt blocate și se recomandă evitarea deplasărilor, zeci de mii de familii au rămas fără energie electrică. În acest context, ar fi bine să fii informat înainte să pleci la drum.
În teorie, ai putea să stai cu ochii pe știri și să urmărești regiunile cu cod roșu sau portocaliu, dar respectivul cod, aproape de fiecare dată, nu se aplică la județe întregi, ci doar la anumite localități sau pe parcursul anumitor trasee. Din acest motiv, Compania de Drumuri (CNAIR) a publicat o hartă care se actualizează în timp și pe care o poți accesa la această adresă pentru a vedea dacă sunt probleme mai mult sau mai puțin grave pe traseul pe care urmează să-l parcurgi.
Harta României care te ajută să nu rămâi blocat în trafic
În weekendul care tocmai s-a încheiat, au existat probleme masive de circulație în zona de sud-est a țării, începând de la București la Constanța. Autostrada Soarelui (A2) între București și Constanța, Podul peste Dunăre de la Brăila, DN 2 Buzău-limită cu jud. Vrancea și alte 38 de sectoare de drumuri naționale Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Galați, Ialomița, Tulcea și Vrancea au fost închise circulației, iar pe liniile de tren au existat probleme la Regionalele CFR Constanța și Galați cu întârzieri de până la 200 de minute la trenurile care ajung sau pleacă în/din Gara de Nord din București.
Între timp, realitatea din acea regiune a țării s-a mai îmbunătățit, dar există în continuare probleme și, cel mai probabil, vor apărea altele noi în următoarele zile și săptămâni. În acest context, este foarte important să salvezi Harta Interactivă – Platformă Dispecerat Online pentru a o accesa facil, înainte să te urci în mașină sau să planifici o deplasare cu trenul. Nu de alta, dar riști să nu mai ajungi la destinație și s-ar putea că actualizările din aplicații precum Waze sau Google Maps să nu fie la fel de rapide.
Cum eviți dezastrul pe timp de iarnă pe străzile din România
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.
Revenind însă la harta interactivă a CNAIR, aceasta include marcaje clare pentru evenimente rutier mai mici sau mai mari, ilustrează zone cu lucrări și, cel mai important, traseele unde circulația este întreruptă sau îngreunată, ca să știi la ce să te aștepți.